Странице

уторак, 13. јануар 2015.

Ginger-Indian food


"Magical India has never been closer!"-ne to nije reklama za novu maratonsku indijsku seriju. Ovog puta je u pitanju novi koncept restorana Ginger u Grand Casinu. Azijsku kuhinju zamenili su indijski začini i uređenje a konobari su ovog puta obučeni u indijsku tradicionalnu nošnju. Iako sam o Ginger-u već pisala, ovaj novi koncept je zagolicao moju maštu. Na samom ulazu miris indijskih štapića i karija. 
 

Za početak, pođimo od paradajz čorbe sa masala začinima-vrlo blago ljutkasto-slatkasta paradajz čorba nakon koje u ustima zaostaje reska ljutina. Moram da priznam da sam očekivala više ili u mom slučaju „gore“. Dugo sam se pripremala na taj prvi zalogaj, a onda sam, gle čuda, shvatila da mi se čak i sviđa. Ohrabrena supom, malo slobodnije prilazim izboru živopisnih indijskih jela. Na stolu je tradicionalni nan hleb. Zatim pileća tikka-neka vrsta ražnjića sa mariniranom piletinom, najčešće u masala začinima. Inače masala se odnosi na kombinaciju različitih začina koji variraju u različitim regionima Indije. Sama reč masala (garam masala) znači smesa (vruća smesa), a najčešći sastojci su biber, kardamom, kumin, klinčić, muskatni oraščić, malabar, anis, korijander, cimet… Ne, ne brinite, nisam prepametna, malo sam se informisala pre upuštanja u ovu avanturu. 

Možda je nekima od vas ovo svakodnevnica, ali za mene je to bilo neobično iskustvo. Nego da se vratim ja svom stolu…Nezaobilazna jela indijske kuhinje su još i pilav sa povrćem, koji je tačno takvog i ukusa-kao pilav sa povrćem, i kari koji je većina vas verovatno negde usput probala. Još ostaje da spomenem samozu ili samosu-prženo testo punjeno nekim nadevom, npr. mlevenim mesom ili povrćem. Sve to uz beskrajan izbor indijskih sosova, od kojih je meni sos od jogurta i nane i najdraži, jer je naravno blag. Za kraj ostavljam buter piletinu…Zaista se ne sećam da sam u poslednje vreme u nekom jelu toliko uživala kao u toj piletini. Sočni i mekani komadi piletine koji se bukvalno tope u ustima…
Za kraj, želim da se izvinim ukoliko sam nešto pogrešno ili nepotpuno napisala. Kao što već rekoh, za mene je ovo bilo neobično, ali svakako sjajno, novo iskustvo. Ostalo mi je još pitanje da li je to autentičan ukus Indije ili su ga kuvari ipak prilagodili našem podneblju? Ukoliko je to prava indijska hrana, ja sam imala pogrešno mišljenje. Zamišljala sam da je sve mnogo jače, začinjenije i ljuće. 

U međuvremenu preporučujem svima da probaju. Poigrajte se malo sa različitim ukusima, možda vam se kao i meni svidi.
Prijatno!
P.S. Restoran Ginger se nalazi u zoni kockarnice, pa je stoga registracija neophodna, a samim tim je potrebno da ste punoletni.

Ocena: Devet

2 коментара:

  1. Redovno pratim ovaj blog i obradovao sam se kada sam video restoran o kome sam razmisljao u poslednje vreme da ga posetim. Hvala na savetima, pozdrav.

    ОдговориИзбриши