Ovo je priča
o jednom Nikoli, njegovom životu i snu iz kojeg je nastao restoran Salon 5-„Personal
Cuisine“, samo za vas. Vlasnika italijanskog restorana Salon 5 upoznali smo
tokom posete ovom izuzetno zanimljivom mestu. Nakon što je proveo sedam godina
kao šef jednog toskanskog restorana u Italiji, ovaj beogradski mladić rešio je
da se vrati u rodni grad i Beograđanima pruži nešto do sada neviđeno.
Salon 5 je
restoran otvoren u jednom stanu u centru Zemuna. Kao spoj
ljubavi prema hrani i nameštaju, nastala je ideja o ovom mestu. Restoran se
sastoji od tri sobe. Na samom ulazu postoji „dnevni“ boravak, gde možete popiti
piće. Enterijer je uređen u stilu 60-ih godina prošlog veka, sa originalnim
„vintage“ nameštajem, koji je vlasnik sakupljao po celom svetu. Iako uređenje
ovog mesta na prvi pogled deluje jednostavno, u svaki detalj je uloženo puno
ljubavi i rada.
I dok se u pozadini čuje melodičan zvuk,
ljubazni konobar nas u drugarskoj komunikaciji upoznaje sa menijem ovog
restorana. Meni je mali, ali odabran. Dovoljan da svakome pruži poneko
gastronomsko zadovoljstvo…
Za predjelo
smo pored standardnih brusketa sa paradajzom, povrćem, kozijim sirom i pršutom
probali i bruskete sa pačijom paštetom i tartufima. Pikanterija! Za sve
ljubitelje francuskih specijaliteta, ovde možete pojesti „Foie gras“ koji je
nenamerno ili možda baš namerno postao zaštitni znak ovog restorana, jer se po
gradu samo o tome priča.
Na mom
tanjiru se ovog puta našla piletina Salon5. Sjajno je kakvu su čaroliju
stvorili od malo paradjza, maslina i bosiljka. Prvi zalogaj mi je objasnio reči
vlasnika: „Sa jednostavnim, ali kvalitetnim namirnicama se dobija prava stvar.
Bez puno izmišljanja bosiljak, paradjz, maslinovo ulje, to je ono što ljudi
vole i razumeju“.
Dezert
nikako ne propustite! Tiramisu, panakota ili mus od čokolade, zaista nije
bitno. Možete naručiti i sva tri, podelite ga sa prijateljima, dečkom,
devojkom… mislim da je to najbolji način.
Preporučujem
svima. Osećaćete se kao da ste došli u goste kod dragih prijatelja. Svako jelo
biće posebno pripremljeno samo za vas. Imaćete utisak da je konobar tu samo da
bi vas ugostio. Opustićete se i upustiti u neobično ali predivno iskustvo.
Sigurna sam da ćete sutra prijateljima pričati o ovom mestu, baš kao što ja
sada sa vama delim svoje doživljaje.
P.S. Priča
se da su sastojci toliko sveži da ovo mesto uopšte nema frižider…
Ocena: Devet
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар