Странице

петак, 7. фебруар 2014.

Smokvica-Dorćol


Na Dorćolu, u predratnoj kući, nalazi se kafe-restoran Smokvica. Bašta ovog restorana uvek je prepuna nekih „cool“ ljudi. Svi deluju opušteno i konobari u svojim starkama i gosti. Ovde izlazi onaj drugi deo Beograda, oni kuleri koje baš i ne zanima šta drugi misle o njima, a opet o svakom detalju su dobro razmislili ne bi li postigli baš taj „baš me briga“ izgled. Moderne cice sa firmiranim torbama ali sa patikama i u trenerkama, poneki hipster i u letnjem periodu gomila devojaka u cvetnim haljinama iz šezdesetih. Bilo da su došli na ručak ili koktele, svi izgledaju kao da su zapravo krenuli na jutarnju kafu. Takva opuštenost prija i zato je pravo uživanje sedeti baš ovde.

U toplim mesecima, bašta ovog kafe-restorana predstavlja mirno mesto, jednostavnih formi, sa klasičnim belim stolovima i stolicama. Jedino pogled na otvorenu letnju kuhinju i konobari koji šetaju okolo odaju da se radi o restoranu. U suprotnom bi prolaznici ulice Kralja Petra mislili da je reč o nečijoj privatnoj bašti. Unutrašnjost je takođe „udobna“. Gomila kućnih detalja stvara pravu „domaću“ atmosferu, kao da ste ušli u nečiji stan. Kako u unutrašnjosti, tako i u bašti postoji par dugačkih stolova koje ćete, osim ukoliko ste došli baš u velikom društvu, deliti sa nekim. Pa eto prilike da u Smokvici upoznate nekog zanimljivog.

Iako hrana nije ono glavno zbog čega se ide u Smokvicu, ovde itekako ima šta da se pojede. Na meniju su razne salate, tortilje, kesadilje i burgeri. Moj favorit je trio burger. Takođe, ponuda kolača je izvrsna.

Ono što će vas oduševiti na ovom mestu su razni kokteli, koji se ovde naručuju na bokale. Zato je najbolje da okupite ekipu i probate Mojito, Caipirinha-u ili neki drugi alkoholni koktel. Za „trezvenjake“ u ponudi je limunada sa mentom, vrlo prijatnog ukusa!

Probajte, sigurna sam da će vam se svideti!

Ocena za atmosferu: Devet
Hrana: Sedam

1 коментар: