U
Bulevaru Vojvode Mišića 41 (preko puta sajma) nalazi se ova kafana neobičnog
imena-Bez Imena. Možda je kafana „bez imena“, ali definitivno nije bez „reči“.
A sve reči koje mogu da upotrebim da opišem ovu kafanu su dobre: ljubazno, ukusno,
domaće, prijatno, pristupačno. Deluje primamljivo?
Kad
se vrata otvore, u kafanu ulazite preko nekog malog mezanina. Sa te terase
pruža se pogled na kafanu, zanimljivog enterijera. Zidovi u cigli, žuti
stubovi, prostrano i svetlo.
Pa
da lagano počnemo... Ljubazno osoblje (vrlo ljubazno jer je trebalo da isprati
sve zahteve jednog napornog trogodišnjeg „mališanera“) donelo je za početak
teleću čorbu. Gusta teleća čorba, sa komadima mesa i pasiranim povrćem koje
ustvari daje gustinu ovoj čorbi (čitaj bez gustina, brašna i ostalih pomoćnih
sastojaka za zgušnjavanje). U svakom zalogaju, mogla sam da prepoznam tačne
sastojke, kao da sam je ja kući pravila. Ustvari lažem, moja nikada ne bi
ispala ovakva.
Posle
čorbe, divni ćevapi sa lepinjama, lukom i sosom od senfa. Iako je mozak govorio
da treba da stanem, ja sam jela i jela sve dok nisam „očistila“ tanjir. Posebnu
pažnju privukao mi je sos od tikvica, za koji kuvar nije želeo da otkrije
recept, što naravno razumem, ali kada rešite da posetite ovu kafanicu (tepam od
milošti), ne zaboravite da tražite sos od tikvica.
I
za kraj domaći kolači... U ponudi su domaće baklave i domaća pita sa višnjama.
Sto puta ću napisti domaće, jer to se oseti u svakom zalogaju. To je nešto u
kodu, nešto što te vrati u detinjstvo, natera da se setiš bakine kuhinje...
Preporučujem
svima. Ovo nam je svima potrebno. Prava domaća hrana, roštilj i domaći kolači,
tradicionalni, za dušu. Jedino će vam stomak biti težak neko vreme...
Zanimljivo je da mi se to dešava uvek kada „živim“ na maminoj kuhinji. Izgleda
da je Karlova kuhinja dorasla tom teškom zadatku.
Нема коментара:
Постави коментар